V sredo, 25. oktobra 2023 EIT Food Hub Slovenija v sodelovanju z Biotehniško fakulteto UL organizra karierni dan na temo tehnologij in poklicev v trajnostnem prehranskem sistemu. Več o projektu si lahko preberete v informativni brošuri.
8.30 - 9.00 Prigrizek in dobrodošlica (Avla oddelka za agronomijo; predavalnica A4)
9.00 - 9.15 Sprejem udeležencev in pozdrav (15 min)
Povezovalec dogodka asist. dr. Jure Mravlje
Uvodni pozdrav: izr. prof. dr. Aleš Kuhar
Nagovori dekanje in prodekanje BF: prof. dr. Marina Pintar, izr. prof. dr. Jasna Dolenc Koce
9.15 - 9.25 Prehranski sistem in trajnost: kdo sodeluje pri nastajanju hrane?
Interaktivni kviz – potrebni so mobilni telefoni (Eva Cerkvenik)
9.25 - 10.00 Prehranski sistem in trajnost: »skrb za zeleno prihodnost in ravno prav polne želodce…«
Kaj je prehranski sistem? izr. prof. dr. A. Kuhar
Predstavitev zanimivih vprašanj na področju biotehnike.
prof. dr. Denis Rusjan, prof. dr. Tatjana Pirman, prof. dr. Barbka Jeršek (Prodekani oz. prodekanje Oddelkov za agronomijo, zootehniko in živilstvo)
10.00 - 11.00 Pretegnimo noge – ogled kampusa BF (60 min)
Prikaz zanimivih tehnologij, poskusov, laboratorijev in dogajanja na BF
11.00 - 11.45 Skrivnosti kakovosti hrane in moč potrošnikov (45 min)
Anja Bolha, izr. prof. dr. Mojca Korošec
11.45 - 12.30 Okrogla miza: iskreno in osebno o karierah v prehranskem sistemu (45 min)
Udeleženci: Ana Le Marechal (MKGP), Simona Petek (Panvita), Jasmina Bevc in Breda Kutin (ZPS), Barbara Pipan (KIS); Jaka Žgajnar (BF); Martin Jezeršek (gostinstvo Jezeršek);
Moderatorja: izr. prof. dr. Aleš Kuhar in asist. dr. Jure Mravlje
12.30 – 13.00 »Kaj smo se naučili?«
Nagradni kviz– potrebni so mobilni telefoni (Eva Cerkvenik)
13.00 Zaključek dogodka – podelitev nagrad
Kosilo in druženje
FoodEducators je program EIT Food, katerega cilj je spodbujati mlade k zdravi in trajnostni izbiri hrane ter jih spodbuditi, da postanejo nosilci sprememb, ki jih naš prehranski sistem potrebuje.
Vizija: Svet, v katerem imajo mladi dostop do izobraževanja o zdravi in trajnostni hrani ter so spodbujeni k delu v naši vznemirljivi in inovativni agroživilski industriji.
Poslanstvo: Podpirati izobraževalce o hrani v Evropi in drugod, da bi učili, vključevali in navdihovali mlade k bolj zdravi in trajnostni izbiri hrane ter razmišljali o poklicni poti v agroživilstvu.
Hkrati program zagotavlja učno gradivo za izobraževanje o hrani učiteljem po vsej Evropi. vzpostavljanje partnerstev za razširitev izobraževanja o hrani med več osnovnošolcev, dijakov in študentov.
Več o programu Food Educators: https://www.eitfood.eu/projects/food-educators
Več o EIT Food: https://www.eitfood.eu/